AKS
Aks, çubuk şeklinde bir parçadır. Bu parça, tekerleğe sabit duran ve belli merkez deliğinin içinde konumlandırılmıştır. Genel olarak hareket aktarımları tüm araçlarda bu parça ile oluşur. Ön kısımdan gelen emirle birlikte devreye giren vites kutusu oluşan torku şafta iletir. Oluşan hareket enerjisi de diferansiyel dişlileri ile bağlantılı olan akslara aktarılır. Çubuk şeklindeki bu hareket ekipman üyesi, sağ ve sol tekerlekler olmak üzere iki taraflıdır.
Ve tekerlek bağlantılarına kadar, ortak çalıştığı parçalar vardır. Aksın yardımcı ekipmanının bir kısmı sabit iken bir kısmı da hareketlidir. Hareketli ve sabit tutulmasının nedeni; tekerlek hareketlerine göre olmasındandır. Aşağı ve yukarı hareket edebildiği gibi, içe ve dışa hareket eden eklemlere de sahiptir. Askların içte kalan kısımlarına frezeler eklenmiştir. Hareket sağlama işini aks dişlilerinin içine geçen frezeler sağlamaktadır.
Peki, bu akslar tekerleklerden çıkmayacak şekilde nasıl sabitlenir? Akslar kesinlikle tesadüfi bir şekilde tekerleklere bağlı değildir. İki parça arasındaki bağlantı flanş (iki tesisat elemanını bir tutan parça) ile olmaktadır. Kama parçasıyla beraber tekerlek ve göbekli kampana ask koniğine oturur. Son olarak da tespit somunu ile bağlantının son noktası yapılmış olur.